Suzanne-brummel-hardlooptips

Hardlooptips van voormalig topsportster Suzanne Brummel

Waarom loop jij hard? Er zijn verschillende motivaties waarom je kan besluiten om te hardlopen. Voor ontspanning, voor het opzoeken van je grenzen, om even heerlijk je hoofd leeg te maken of omdat je een doel hebt dat je wilt bereiken. Wij spraken met voormalig topsportster Suzanne Brummel over haar hardloopambities, hardlooptips en hoe Garmin hier een bijdrage aan levert.

1. Waarom loop jij hard?

2. Wanneer en waarom ben je begonnen met hardlopen?

“1 januari 2019 ben ik begonnen met hardlopen. Dat was niet de datum waarop ik voor het allereerst mijn hardloopschoenen aantrok hoor. Daarvoor liep ik op een blauwe maandag en met name in de vakantieperiodes (als ik niet of minder kon zwemmen) ook wel eens een rondje. Maar eind 2018 besloot ik dat ik het hardlopen in 2019 echt als sport wilde gaan doen op regelmatige basis. Ik ben vanaf 1 januari 2019 begonnen met 3 keer per week hardlopen.” 

2.  Wat is jouw ultieme tip voor mensen die willen beginnen met hardlopen?

“Stel jezelf een doel, maak een plan om dat doel te bereiken en START! Ga gewoon die deur uit. Voor veel mensen is dat een eng moment en daardoor beginnen ze vaak te twijfelen. Is mijn plan wel goed? Moet ik niet nog even wachten? Heb ik eigenlijk wel de juiste gear om aan de slag te gaan?”

“Maar een plan is nooit perfect en het is onmogelijk om op voorhand alle mogelijke obstakels en valkuilen bloot te leggen en alvast uit te schakelen. Dat kan simpelweg niet. Wees je daar bewust van en accepteer dat het voldoende is om te beginnen met een eerste doel en daarbij je eigen plan te hebben. Zo’n doel kan bijvoorbeeld zijn om over drie maanden je eerste 10km te kunnen lopen waarbij je plan is om 3 keer per week te trainen. Dingen kunnen altijd anders lopen dan gepland en een plan kan ook altijd aangepast en verbeterd worden. Als je maar start.” 

3. Wat is jouw ultieme tip voor gevorderde hardlopers om nieuwe records te behalen?

“Train zwart-wit. Daarmee bedoel ik, zorg dat je trainingen genoeg variëren qua intensiteit, afstand en duur. Wanneer je eigenlijk altijd binnen een bepaalde zelfde range traint qua intensiteit train je in het grijze gebied.” 

“Train in de basis wit (heel rustig, hartslagzone 1 en 2) en daarbij pak je af en toe tempo’s in het grijs en zwart (intensief, hartslagzone 3,4 en/of 5). Wanneer je 3 keer per week traint zou dit bijvoorbeeld een langere rustige duurloop kunnen zijn (wit), een wat korter rustig duurloopje die je licht progressief loopt (van wit naar grijs) en een interval training (wit/zwart).”

4. Op welke manier draagt jouw Garmin horloge bij aan jouw sportieve prestaties? Hoe gebruik je hem?

“Ik gebruik mijn Garmin eigenlijk 24/7. Ik ben een echte statistieken freak en houd eigenlijk alles bij. Zo zet ik mijn hardlooptrainingen er graag in en tijdens het lopen focus ik mij vooral op de hartslaggegevens. Mijn Garmin helpt me zo in de juiste zones te lopen tijdens het trainen.” 

https://www.instagram.com/p/CAcItoYJKmG/

5. Welke functie op jouw Garmin horloge gebruik je het meest? 

“De hardloop-en zwemfunctie. En binnen die trainingen vind ik de lapfunctie heel fijn.”

Meer weten over onze hardloophorloges? Bekijk dan onze pagina met alle Garmin forerunner hardloophorloges.