Hardlooptips-marc-udo

Hardlooptips van personal trainer Marc Udo

Waarom loop jij hard? Er zijn verschillende motivaties waarom je kan besluiten om te hardlopen. Voor ontspanning, voor het opzoeken van je grenzen, om even heerlijk je hoofd leeg te maken of omdat je een doel hebt dat je wilt bereiken. Wij spraken met personal trainer Marc Udo over zijn hardloopambities, hardlooptips en hoe Garmin hier een bijdrage aan levert.

1. Waarom loop jij hard?

2. Wanneer en waarom ben je begonnen met hardlopen?

Marc: “Volgens mij was ik een jaar of 18 toen ik voor het eerst hardloopschoenen kocht. Ik was nooit echt een hardloper maar deed het naast mijn sporten die ik toen deed. Pas begin 2016 ben ik pas echt hard gaan lopen met een doel! Mijn eerste halve en hele marathon uitlopen. Ik ben niet gebouwd voor lange afstanden maar voor een korte sprint. Maar juist om die reden wilde ik het voor mij onmogelijke mogelijk maken. Ik ben Personal trainer en motiveer mensen om  hun mentale en fysieke grenzen op te zoeken! Nu was het dus tijd dat ik dat ook ging doen. En in 2018 heb ik mijn bijgestelde doelen gehaald! Een halve marathon onder 1:30 en de hele onder de 3:30!! Ik heb er hard maar dan ook keihard voor getraind en het was het allemaal waard! Het gevoel dat je krijgt als je over die streep komt na kilometers worstelen. GOUD!” 

3.  Wat is jouw ultieme tip voor mensen die willen beginnen met hardlopen?

“Doe het rustig aan! Hoe fit of sportief je ook bent! Dit was namelijk mijn grootste valkuil. Ah joh, dat tempo kan ik ook wel aan! Lekker lopen op de voorvoet, dan ga je nog harder, rekken? Dat is hats flats wel klaar toch? Neem de tijd, kijk filmpjes voor looptechnieken of sluit aan bij een loopclub. Zij weten alle ins en outs! Vraag bij het aanmeten van je loopschoenen of je een hakpander, middenvoet lander of een voorvoet lander bent en wat zij jou aanraden qua techniek, dat kan veel blessures als shin splint schelen.”

“Goede schoenen met voldoende demping zijn een must! Bouw het tempo en de afstand geleidelijk op. Daar zijn handige apps voor of pro lopers die wel kunnen helpen met een loopschema op maat voor jou. Wat ook heel lekker werkt is een muziek playlist met 170-180 beats per minuut. De beats staan gelijk aan het aantal passen dat jij per minuut moet zetten voor een betere en sterkere run. Dit was voor mij wel echt een openbaring tijdens mijn wedstrijden!” 

4. Wat is jouw ultieme tip voor gevorderde hardlopers om nieuwe records te behalen?

“Blijf jezelf uitdagen en ontwikkelen. Train niet alleen buiten of op de baan maar krachttraining en stretchen voor betere resultaten! Trains slim en effectief en voorkom overtraining! Meer dan 70% start zijn race overtraind.” 

https://www.instagram.com/p/B_y9Z1vjwcb/

5. Op welke manier draagt jouw Garmin horloge bij aan jouw sportieve prestaties? Hoe gebruik je hem?

“Ik draag mijn Garmin hardloophorloge dag en nacht! Ik krijg zo goed inzichtelijk hoe ik er fysiek voorsta. Uiteraard voel ik het ook aan mijn lichaam, maar soms is het toch fijn om even te checken wat voor training ik wel of niet kan doen, zonder jezelf te overtrainen. Daar had ik namelijk wel een handje van toen ik net begon. Ik train nu veel op hartslag tijdens mijn voorbereiding op mijn eerste halve IronMan (over uitdagingen gesproken, haha). Doordat ik op deze manier train kan ik veel efficiënter trainen en daarnaast nog een leven hebben ;).”

“Ik gebruik mijn Forerunner 945 dus vrij intensief met de hartslag, hardloop, fiets en zwemfunctie. Dit horloge zit vol met handige functies! Maar welke ik het meeste check is toch de trainingsstatus. Hier kun jij onder andere je VO2 Max, trainingsbelasting en hersteltijd inzien. Heel handig als je 9 uur per week aan het trainen bent.”  

“Run safe, run fast! Maar vooral met een tof doel! En die is voor iedereen anders! Iedereen loopt zijn of haar eigen race. Als jullie vragen hebben let me know! En stuur mij een bericht op Instagram.

You got this!

Meer weten over onze hardloophorloges? Bekijk dan onze pagina met alle Garmin forerunner hardloophorloges