Datafält du bör du ha på din Garmin Edge cykeldator

Denna månad delar vår interna cykeltränare, Matt Rowe, med sig av sina tips och de datafält han föredrar på sin Garmin Edge.


Garmins cykeldatorer i Edge-serien har otroligt många olika datafält. Med så många alternativ kan det bli en utmaning att välja rätt fält på cykeldatorns skärm. Här kan du läsa mer om hur du anpassar visningen på din Garmin Edge.
OBS: Vissa datafält kräver särskild utrustning för att kunna visas. Om du till exempel vill ha information om din hjärtfrekvens behöver du ett pulsband!

Så, vilka datafält bör du använda?

Det är lite som att fråga ‘hur mycket bör jag träna’ – svaret blir, ‘det beror på!’ Vilken typ av cykling sysslar du med – landsväg, mountainbike, grusvägar, något annat?

Är du tävlingsinriktad och vill utföra strukturerade intervallpass? I så fall är det viktigt att visa effektdata och samla in dina ‘varvdata’. Om du däremot är mer äventyrslysten och cyklar för upptäcktsfärdens skull, är Garmin Maps troligen din huvudskärm.

Med allt detta i åtanke ska jag guida dig genom datafälten och hur jag använder min Garmin Edge 1030 när jag cyklar. Förhoppningsvis ger det dig något att fundera på när du beslutar vilka datafält du vill ha synliga under din nästa tur.

De grundläggande data jag föredrar att ha till hands delas in i:

Datafält på min huvudskärm

På min huvudskärm är följande 4 mätvärden viktiga för mig.

3-sekunders Effekt

3-sekunders löpande medelvärde av din effekt (enheten måste vara ansluten till en kompatibel effektmätare)

Detta informerar mig direkt om hur hårt jag anstränger mig. Det är förvånande hur snabbt effekten ökar när man börjar klättra. Att vara medveten om min aktuella effekt hjälper mig att hålla rätt tempo, speciellt om jag siktar på en maximal ansträngning. Då kan jag jämföra mitt tempo i förhållande till mitt personliga rekord i effekt över en viss tid.

Puls

Puls i slag per minut (bpm) (enheten måste vara ansluten till en kompatibel pulsmätare)

Relationen mellan puls och effekt är betydande när man bedömer sin fysiska arbetsförmåga. För en given puls, till exempel 140 bpm, hur mycket effekt kan du generera? När din kondition förbättras bör du kunna generera mer effekt vid samma puls, ansträngning eller fysiologiska kostnad.

Puls kan även fungera som en tidig varningsindikator för sjukdom och trötthet.

Kadens

Antalet varv (vevpartiet), per minut. Enheten måste vara ansluten till ett kadens-tillbehör för att denna data ska visas.

Även om det inte finns en optimal kadens för alla discipliner inom cykling (fysiologi och disciplin/händelse är två stora faktorer), anses mellan 80 och 90 varv/minut vara “bra” för den genomsnittliga landsvägscyklisten. Medan faktorer som effektivitet och ren hastighet kan leda till olika önskade kadenser, är det klart att det är viktigt att övervaka sin kadens.

Tid

Oavsett om jag träffar vänner för en tur eller måste vara tillbaka hemma, vill jag aldrig komma för sent.

Hastighetsstaplar

Ett stapeldiagram som visar nuvarande, genomsnittlig och högsta hastighet för den pågående aktiviteten, allt presenterat i ett estetiskt datafält. Det mest effektiva sättet att använda skärmens utrymme!

Mina favoritskärmar

Jag får inte glömma mina favoritskärmar, som alltid bara är ett svep bort:

ClimbPro

När en bana skapas och skickas till din kompatibla enhet, låter ClimbPro dig se detaljer om klättringarna före och under din tur. Detta inkluderar antal klättringar, när de inträffar, genomsnittlig lutning och total stigning. En fantastisk funktion som hjälper dig att hålla rätt tempo uppför varje klättring, men också under hela din färd.

Föreställ dig att du är ute på cykeln, 20 km från hemmet. Scenario A – ClimbPro visar att du har en klättring kvar, och den är 1,5 km lång med en lutning på 6%. När du nått toppen är det en snabb färd hem. Å andra sidan, i scenario B, innehåller dina sista 20 km fyra klättringar, med den näst sista klättringen som är 4 km med en lutning på 9% – ditt tillvägagångssätt i dessa två scenarion kommer att vara radikalt olika! Insikter från ClimbPro kommer att påverka dina nästa tramptag!

Karta

Att veta exakt var jag cyklar är alltid uppskattat, särskilt när man vill vara medveten om sin omgivning och närliggande intressanta platser. Om jag ser något lockande, som en sjö strax utanför min rutt, kan jag överväga en avstickare. Och självklart är en karta ovärderlig när man utforskar nya vägar.

Redo för nästa cykelsäsong? Upptäck de senaste cykeldatorerna här!