7-days-out-garmin

7 Days Out with Fenix, volgens Joel

Heb jij onze prachtige 7 Days out campagne al gezien? In deze serie volgen we Joel en Wes tijdens hun wandeltocht door de Nepalese bergen. In dit blog blikt Joel terug op zijn avonturen. Lees met ons mee.

Joel over zijn 7 days out avontuur

Wat ik vooral voelde sinds de terugkeer van de 7 Days Out-ervaring in Nepal is dankbaarheid, en de wens dat diegenen die ook uit zijn of haar comfortzone willen stappen en contact willen maken met de natuur, zodat ze hun fysieke en mentale veerkracht kunnen testen, dat ook kunnen doen.

Wandelen in de Langtang ging niet alleen om een spectaculair uitzicht en gevoel van prestatie. Mijn ontbijt, lunch en diner waren een week lang elke dag zo’n beetje hetzelfde, want dat was het enige wat ik kon binnenhouden. Wil er iemand nog gebakken ei en chapati’s? Maar dat hoorde er allemaal bij. De praktijk heeft aangetoond dat uit zulke uitdagingen mooie dingen kunnen voortkomen.

Herstelproces

Voor mij was deze ervaring onderdeel van mijn herstelproces na jaren in het bedrijfsleven, en de steeds maar aanhoudende stress in het senior management. Ik bekleedde functies in diplomatie en development bij grote instellingen en woonde in een aantal van de meest verbazingwekkende (en overweldigende) steden ter wereld: Londen, New York, Brussel, Caïro, Beiroet, Amman. We hebben als gezin besloten om terug te keren naar Italië (waar mijn vrouw vandaan komt) zodat ik een gezondere relatie kan opbouwen met mijn werk, met mezelf, als echtgenoot en vader, en te beslissen hoe ik het volgende hoofdstuk van mijn leven wil doorbrengen.

Op naar Nepal

Naar Nepal gaan was de volgende stap in dat proces. We wonen in een prachtig deel van Italië – onder andere waar de bolognesesaus, balsamicoazijn en Parmezaanse kaas vandaan komen (la dolce vita!). Maar wat ik nodig had, was de kans om dingen in een nieuw licht te gaan zien, mezelf uit te dagen… zo’n kans die je niet meer eenvoudig kunt verwezenlijken als je eenmaal kinderen hebt. En ik moest het zonder mijn gezin doen om weer in contact te komen met mezelf en mijn eigen potentieel. Omdat ik heb geleerd dat als ik sterker word, iedereen om mij heen daarvan profiteert.

Nepal maakte dat allemaal mogelijk. Maar ik weet niet zeker of ik het zonder Wes en Garmin had gered. Zoals je in de serie kunt zien, is Wes het soort man dat je op zelfs de moeilijkste momenten kan laten lachen, en een lichtpunt kan zijn op donkere momenten. Als hij geen grappen meer maakt, moet jij je zorgen gaan maken … want dan weet je dat het pas echt menens is! Zoals toen we door een lawinegebied wandelden waar net een paar jaar eerder honderden mensen waren gedood. Of in de helikopter toen onze piloot een noodmanoeuvre moest maken om een grote vogel te ontwijken die recht naar ons toe vloog. Er waren veel van dat soort momenten.

Steun van de Garmin Fenix 7

Zelfs op de moeilijkste stukken van de hike voelde het alsof de fenix 7 Pro ons steunde. Ik moet toegeven dat dit mijn allereerste smartwatch was, maar ik denk niet dat ik ooit nog iets anders wil. Voor een amateur op een expeditie zoals deze, zelfs met een gids, is het zo geruststellend om iets te hebben dat je real-time informatie geeft over hoe je het doet, vooral als risico’s op grote hoogte nieuw voor je zijn. Dankzij functies zoals de hartslagmeter en hoogteacclimatisering konden we onszelf op de juiste manier monitoren; weten wanneer we een tandje hoger moesten gaan of juist niet. Dit is veel moeilijker dan ik me had gerealiseerd. En tools zoals de kaarten en navigatie en de inReach® satellietcommunicator zorgen ervoor dat je altijd weet waar je bent en dat je een bericht kunt verzenden voor hulp. En dankzij de lange batterijduur kun je er altijd op vertrouwen dat je genoeg vermogen hebt!

Duurzame investering op mijn eigen gezondheid

Sinds ik weer thuis ben, gebruik ik de hoogteacclimatiseringsfunctie minder(!), maar functies zoals ‘trainingsstatus’ en ‘trainingsfitheid’ zijn van onschatbare waarde zodat ik op een gezondere manier kan blijven werken, zonder dat ik te ver ga, geblesseerd raak of opgeef, zoals in het verleden wel gebeurde. Deze duurzamere investering in mijn eigen gezondheid en conditie is een van de dingen die ik in Nepal heb geleerd. Maar het geeft me ook het vertrouwen en de helderheid om manieren te vinden mezelf uit te dagen en geïnspireerd te worden door de natuur. Daarom heb ik een kajaktocht gemaakt, heb ik gewandeld in de Dolomieten en heb ik me zelfs aangemeld voor een hondenslee-expeditie in het Arctische deel van Scandinavië! Een deel van mijn werk is life coach voor mannen, dus het inspireert me ook om manieren te ontdekken persoonlijke groei te combineren met epische expedities in de natuur – zoals wandelen in de Langtang Valley – omdat ik uit de eerste hand heb gezien hoe krachtig dit kan zijn. Het belangrijkste misschien wel sinds mijn terugkomst uit Nepal, denk/hoop ik, is dat mijn gezin vindt dat ik er meer voor hen ben als ik bij hen ben, omdat ik beter voor mijn eigen behoeften zorg en zo dus ook beter voor hen kan zorgen.

Meer dagen in de natuur

Hoewel 7 Days Out op veel manieren een van die ‘eenmalige’ ervaringen was, heeft het me geïnspireerd ruimte te maken voor nog veel meer van dit soort dagen in de natuur, en mijn dochter te laten zien hoe spannend/spectaculair de wereld kan zijn. Het is ook bewezen dat je hoger kunt klimmen, verder kunt komen als je een goede vriend bij je hebt en de juiste watch om je pols!

* Garmin heeft producten geleverd aan Joel en diens onkosten betaald.