7 Days Out with fēnix, according to Joel

7 Days Out med fenix – Joels version

Den känsla som har dominerat efter att jag kom hem från 7 Days Out i Nepal har varit tacksamhet, tillsammans med en önskan om att alla som känner att de vill tänja på gränserna och lämna sin bekvämlighetszon, få kontakt med naturen och testa sin fysiska och mentala uthållighet ska få samma chans och ta den.

En sak är säker. Vandringen i Langtang bestod inte bara av fantastiska vyer och glädje över mina bedrifter. Jag åt också i stort sett samma rätt – till frukost, lunch och middag – varje dag i en vecka (eftersom det var det enda jag fick behålla!). Låter stekt ägg och chapatis (indiskt tunnbröd) lockande? Men det var liksom en del av det hela. Livet har visat att alla bra saker kommer från sådana utmaningar.

Jag såg den här erfarenheten som en del av min återhämtningsprocess efter många års kontorsarbete med hårt jobb på ledande positioner. Jag hade gjort karriär inom diplomati och utveckling av stora institutioner och jag har bott i några av världens mest fantastiska (och överväldigande) städer: London, New York, Bryssel, Kairo, Beirut, Amman. Vi fattade beslutet som familj att flytta tillbaka till Italien (där min fru kommer från) för att jag skulle kunna skapa ett bättre förhållande till arbetet, mig själv, som make och pappa, och bestämma hur jag ville att nästa kapitel av mitt liv skulle se ut.

Att åka till Nepal var nästa steg i den processen. Vi bor i en vacker del av Italien som bland annat är hem till bolognese, balsamvinäger och parmesan (la dolce vita!). Men vad jag behövde var chansen till en större förändring och att utmana mig själv, ta risker … Jag behövde den typ av möjlighet som kan vara svår att få när man blivit förälder. Och jag behövde göra det utan min familj för att knyta ny kontakt med själv och lära mig mer om min egen potential. För jag har lärt mig att när jag blir starkare vinner alla i mitt liv på det.

Nepal gav mig allt det. Men jag är inte säker på att jag hade kunnat göra det utan Wes och Garmin1. Som du kan se i serien är Wes den typ av kille som kan få dig att skratta även i de jobbigaste stunderna och har förmågan att skapa ljus i mörkret. Det är när han slutar att dra skämt som du ska börja oroa dig, för då vet du att du är i en riktigt tuff situation! Som när vi vandrade genom lavindrabbade områden där hundratals människor hade dött bara några år tidigare. Eller i helikoptern när piloten var tvungen att göra en nödmanöver för att undvika en stor fågel som flög rakt mot oss. Det fanns många sådana tillfällen.

Även under de svåraste delarna av vandringsturen kändes det som att fēnix® 7 fanns där för oss. Jag måste erkänna att det här var min första smartwatch, men jag tror inte att jag någonsin kommer att klara mig utan den. Även om du har en guide känns det betryggande för en amatör på en expedition som denna att ha något som ger dig realtidsdata om hur du faktiskt mår, särskilt när du är ny på att hantera risker kopplade till hög höjd. Funktioner som pulsmätare2 och höjdacklimatisering gjorde att vi kunde hålla rätt tempo – vi visste när vi kunde pressa på hårdare och när vi skulle ta det lugnare – vilket är mycket svårare att avgöra än vad jag hade förstått. Och med verktyg som kartor och navigering samt satellitkommunikationsenheten3 inReach® vet du att du, oavsett vad som händer, har ett sätt att hålla koll på var du är och att du kan skicka meddelanden för att få hjälp. Och eftersom batteritiden är så bra kan du lita på att klockan finns där när du verkligen behöver den!

Sedan jag kom hem använder jag funktionen för höjdacklimatisering mindre (!), men funktioner som träningsstatus och träningsberedskap har varit ovärderliga för att hjälpa mig att bibehålla ett hälsosammare liv – utan att överanstränga mig, skada mig eller ge upp, vilket ofta hänt tidigare. Det här mer hållbara åtagandet för min egen hälsa och kondition har varit en del av det jag tog med mig från resan till Nepal. Den har också gett mig självförtroende och mod att fortsätta hitta sätt att utmana mig själv och inspireras i naturen. Jag har gått en kurs i kajakpaddling, jag har vandrat i Dolomiterna och jag har till och med sökt till en hundslädesexpedition i norra Skandinavien! Jag arbetar bland annat som livscoach åt män, så det har också inspirerat mig att utforska olika sätt att kombinera personlig utveckling med storslagna expeditioner i vildmarken – som att vandra i Langtang Valley – eftersom jag själv har sett hur stor effekt det kan ha på en. Framför allt tror/hoppas jag att min familj skulle säga att jag är mer närvarande när jag är med dem, sedan jag kom tillbaka från Nepal eftersom jag tar bättre hand om mina egna behov. Så när jag är med dem kan jag vara där till hundra procent.

7 Days Out var på många sätt en unik och oförglömlig upplevelse och har sporrat mig att göra tid för många flera ”friluftsdagar” och i förlängningen visa för min dotter precis hur spännande och spektakulär världen är. Jag har också insett att du kan klättra högre och pressa dig hårdare när du har en bra vän vid din sida och rätt klocka på handleden!

1 Garmin tillhandahöll produkter till Joel och betalade hans utgifter.

2 Se Garmin.com/ataccuracy

3 Satellitabonnemang krävs. I vissa jurisdiktioner är användning av satellitkommunikationsenheter reglerad eller förbjuden. Det är ditt ansvar att känna till och följa alla tillämpliga lagar i andra jurisdiktioner där enheten är avsedd att användas.