Snowboarder Seppe Smits vertrouwt op zijn Garmin Instinct

Sprongen aan 70 km per uur, een hartslag boven de 120 bpm en temperaturen tot ver onder het vriespunt. Onze landgenoot Seppe Smits meet zich al jaren met de absolute wereldtop in het snowboarden, vaak in de meest extreme omstandigheden. Reden genoeg voor ons om hem deze winter onze nieuwe Garmin Instinct te laten gebruiken. In afwachting daarvan polsen we al even naar zijn eerste ervaringen én zijn trainingsgeheimen.

Seppe Smits

Een snowboardkampioen uit een land zonder bergen: het blijft tot de verbeelding spreken. Hoe ben je in de snowboardwereld beland?

Ik ben altijd zeer sportief geweest. Ik was graag buiten en heb vroeger allerlei sporten uitgeprobeerd. Op skivakantie heb ik me een keer aan snowboarden gewaagd en het was liefde op het eerste gezicht. Terug in België ben ik dan samen met mijn broer naar een indoorpiste beginnen te gaan. En van het een is het ander gekomen.

Wat zou je beginnende snowboarders aanraden?

Het allerbelangrijkste is plezier maken. En véél op je plank staan. Bij snowboarden moet je je creativiteit de vrije loop kunnen laten. Beleef je er geen plezier aan, dan lukt dat niet. Dus trek eropuit met vrienden en enjoy!

Hoe ziet de training van een wereldkampioen snowboarden eruit?

Als snowboarder ben je erg afhankelijk van het weer. Daarom is het moeilijk om een vast trainingsschema aan te houden. Bij slecht weer ga ik normaal gezien fitnessen of doe ik aan conditietraining. Maar anders zit ik vaak de hele dag in de bergen. Op het einde van zo’n dag probeer ik vooral te recupereren. Extra krachttraining is dan vaak geen goed idee. Het is belangrijk als sporter om die keuze zelfstandig te leren maken en je lichaam goed aan te voelen.

Welke toestellen gebruik je zoal om te trainen?

Ik zit veel op de spinningfiets omdat ik dat aangenaam vind om te recupereren. Daarnaast train ik ook vaak met foamrollers, voor oefeningen op lichaamsgewicht.

Sinds kort heb je de Garmin Instinct. Hoe helpt die je daarbij?

Nu gebruik ik hem vooral als hartslagmeter bij mijn conditietrainingen. Zo probeer ik op de spinningfiets altijd in de juiste hartslagzones te trainen en daar de beste resultaten te bereiken. Maar deze zomer ben ik er ook geregeld mee gaan mountainbiken en joggen. Voor zulke outdoorsporten is deze smartwatch natuurlijk ideaal.

Seppe Smits

Maar dat 3-assig kompas of die TrackBack-functie om je weg terug te vinden heb je wellicht nog niet nodig gehad.

(lacht) Nee, maar in de zomer probeer ik altijd een paar weken te gaan hiken met mijn vriendin (fotografe Kaat De Malsche, red.). Liefst in de middle of nowhere, gewoon met de rugzak en de tent. Vorige zomer hebben we bijvoorbeeld rondgetrokken in het noorden van Zweden. Daar waren die functies wel handig van pas gekomen. Dus de volgende keer gaat mijn Instinct zeker mee.

En vergezelt hij je straks ook op de piste?

Door mijn knieoperatie begin dit jaar heb ik hem de voorbije maanden nog niet kunnen uitproberen tijdens het snowboarden. Maar binnenkort begin ik aan de voorbereidingen voor het winterseizoen en dan ga ik hem zeker gebruiken. Ik ben zeer benieuwd om te zien hoe mijn lichaam reageert op een snowboardtraining.

Wij ook. Hou ons dus zeker op de hoogte. Maar vooral: veel plezier met het nieuwe winterseizoen!

Ontdek de Garmin Instinct.

Volg Seppe Smits op Instagram.

Seppe Smits