Axelle Dauwens : In Tokyo wil ik schitteren

Axelle Dauwens : In Tokyo wil ik schitteren

Hey Axelle, aan veel mensen hoeven we je niet meer voor te stellen, maar help ons toch even ?

Dag iedereen, mijn naam is Axelle Dauwens. Ik kom uit Lapscheure, een deelgemeente van Damme. Op mijn 18de ben ik naar Gent gegaan om te studeren en mijn sport te beoefenen. In september heb ik de keuze gemaakt om vanaf nu samen te werken met een Deense coach (Mikkel Larsen). Hiervoor moest ik naar Denemarken (Aarhus) verhuizen. Ik woon er nu 7 maanden. Mijn trainingspartner is Sara Slott Petersen, de Deense gazelle die zilver pakte op de olympische spelen in Rio. Wij zijn twee handen op een buik en verleggen samen, dagelijks onze grenzen. Beatyesterday… 😉

Hoe ben je specifiek in de loopsport terecht gekomen ?

Ik ben altijd sportief geweest. Zo werd ik al vroeg in de zwemclub ingeschreven, deed ik paardrijden, tennis, kunstschaatsen en dans. Lopen is de basis van bijna elke sport en ik bleek er goed in te zijn. Op mijn 17de was ik niet aangesloten bij een club en dat vonden mijn ouders maar niks. Ik kwam terecht bij coach Philip Gilson uit de lokale atletiekclub. We werkten 8 jaar samen en gingen naar 3 EK’s, 2 WK’s en de olympische spelen.

Wat is jouw recept om #beatyesterday-gewijs steeds beter te doen ?

Topsport betekent herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Het lijkt allemaal hetzelfde maar het doel is om elke keer beter te doen. Elke keer beter, sneller, eenvoudiger. Soms moet je stappen terug nemen, door vermoeidheid of blessureleed. Daarna komt het weer op hetzelfde neer: jezelf pushen richting die topprestatie.

Wat zijn je volgende doelstellingen ? Waar mik je op de volgende jaren ?

De Spelen in Tokyo 2020. Ik ben veranderd van coach, dat vraagt tijd. Mijn lichaam moet zich aanpassen aan de nieuwe werkwijze. Ik weet dus niet wat ik van dit seizoen moet verwachten. Het doel is deelname aan het WK in Londen en de universiade in Taipei.
Volgend seizoen (2018) hoop ik het ritme van de trainingen te pakken te hebben. Zo kan ik me weer focussen op echte prestaties: Top 5 EK Berlijn. Op de spelen in Tokyo wil ik schitteren!
Ik voel dat mijn mooiste prestaties nog moeten komen. Ik ben nu 26 en zou dus aan mijn beste jaren als atlete beginnen.

Hoe belangrijk is Garmin bij je training ? Hoe gebruik je onze toestellen ? Wat leren ze je ?

Heel belangrijk. Wij lopen veel interval, dan stel ik mijn Garmin in, naar gelang de gevraagde tijd en helpt die mij om die tijden te halen. Zo zijn mijn tijden constant.
Wat ook handig is, is dat ik tijden kan opvragen na de sessie. Bijvoorbeeld: 10×200. Die tijden onthoud ik niet, mijn Garmin wel.
Na de training geef ik ze door aan mijn coach. Ook de camera (Garmin Virb) is interessant. Ik film mijn hordetrainingen en zie wat er beter moet. Ik leer erg veel door een beweging herhaaldelijk te bekijken.