5 vragen aan Astrid Verhoeven, winnares van de Antwerp Marathon


Elke mens kan véél meer dan hij/zij over zichzelf denkt.

Kan je je even voorstellen en meteen verklappen waar en hoe de sport/loop-microbe jou te pakken kreeg? Waarom juist de keuze voor het hardlopen?

Astrid Verhoeven
Astrid Verhoeven

Ik ben Astrid Verhoeven, 24 jaar, sinds mijn zesde levensjaar atlete. Ik kreeg de loopmicrobe te pakken via de befaamde scholenveldloop. 

Op dit moment is lopen voor mij een uitlaatklep, een ontspanning en een uitdaging om steeds sneller en beter te worden. Ideaal evenwicht, niet? 

Je bent niet alleen loopster, maar zelf ook Personal Coach bij Project.Mensch, welke accenten benadruk jij bij het trainen? Welke filosofie gaat ermee gepaard?

Samen met mijn vriendin heb ik een eigen concept/zaak opgestart om mensen (particulier/bedrijf) beter te maken. 

Coaching Centrum Project.Mensch
Coaching Centrum Project.Mensch

We benaderen de mensen op basis van onze driehoek: mentaal, fysiek en op voedingsvlak. Deze drie zijn met elkaar verbonden aangezien ze (onderling) invloed hebben op elkaar. Positief en negatief. Vergelijk dit hoe een topsporter leeft, een mooi evenwicht zoeken om topprestaties te leveren. Vanuit deze overtuiging willen we mensen beter maken. 

Onze slogan, OP ZOEK NAAR DE PURE MENS, onderstreept deze gedachte. Bij mij is het als coach, ik noem me liever geen personal coach, belangrijk om op een vertrouwelijke, eerlijke en empathische manier te beïnvloeden/coachen.

Je won je marathon debuut in Antwerpen bij de vrouwen, met 30 minuten voorsprong op de 2de. Hoe verklaar je dat enorme verschil?

Antwerpen was mijn eerste proefmarathon (allerlei zaken uittesten), het doel was leren en ervaren. Uiteindelijk stond de top van België niet aan de start. Ik ben blij met deze overwinning, de finishtijd is voor mij een nog mooiere overwinning. Zeker omdat deze tijd mij uitdaagt om het tijdens de volgende marathon sneller te doen.

Trainen in het groene Buggenhout Bos.

Wat zijn jouw sportieve doelen voor de nabije toekomst? Op welke termijn wil je ze behalen en hoe kan Garmin je daarbij helpen?

De volgende marathon is in Eindhoven op 13 oktober. Tussendoor loop ik wedstrijden om tegen oktober sterk te zijn en om te genieten van het proces ernaar toe. Verder focussen wij steeds om het elke marathon ietsje beter te doen… hoe het verder loopt, zien we wel. Ik ben er alvast van overtuigd dat dit niet mijn eindpunt is. Garmin helpt mij bij het inwinnen van belangrijke trainingsgegevens om elk klein detail te verbeteren. Op die manier kan ik me nog beter klaarstomen voor snellere tijden en een houvast op andere vlakken: rust, stressfactoren, grondcontacttijden, staplengte … en er is nog zoveel meer te ontdekken.

Als je slechts één supertip zou mogen geven aan mensen om de perfecte prestatie neer te zetten, welke is dat dan?

Altijd blijven geloven, geloven en nog eens geloven dat je in jouw (realistisch) doel zal slagen. Ook al kunnen er tegenslagen zijn, is het soms niet even gemakkelijk in het hoofd, elke mens kan veeeeeel meer dan hij/zij over zichzelf denkt. Geloof en vertrouwen in jezelf is doorslaggevend. Op alle vlakken. Wanneer je hoofd zegt, ‘ik kan het niet’, zeg dan telkens terug, ‘dit lukt me wel’.

Astrid maakt gebruik van de Garmin Fenix 5S Plus, je kan haar volgen via Instagram