Prostaffer Chris Bloemert

Prostaffer Chris Bloemert: vissen haalt het oerinstinct in mij naar boven

Wanneer je zo gepassioneerd bent over je sport dat het eigenlijk gewoon de rode draad in je leven vormt. Dat gaat zeker op voor Prostaffer Chris Bloemert. Hij is professioneel sportvisser, letterlijk in hart en nieren. Wij spraken hem over zijn passie voor vissen, Garmin producten en hoe de coronacrisis effect heeft op het geplande wedstrijdseizoen van 2020. 

Hoi Chris, leuk je te spreken! Vertel eens, wanneer ben je begonnen met vissen en kun je uitleggen wat de sport voor je betekent?

“Ik was 3 jaar oud toen ik begon met vissen. Mijn broers viste ook, maar omdat ik een vrij energiek kind was dacht mijn vader dat het niets met mij ging worden. We zijn inmiddels 40 jaar verder en hij bleek toch ongelijk te hebben, haha!

Vissen werkt voor mij verslavend. Het brengt het oerinstinct in je naar boven. Verder zorgt het voor een stukje rust, je kunt tot jezelf komen. Je bent echt op jezelf aangewezen. Omdat je niet weet wat je gaat aantreffen moet je jezelf altijd kunnen en willen aanpassen. Dat avontuurlijke trekt me zo aan. Die passie is gewoon een rode draad in mijn leven”, vertelt Chris enthousiast.

Wat doe je naast het vissen?

“Vissen is voor mij topsport. Daarnaast werk ik bij het Waterschap. Dat geeft me gelukkig veel vrijheid. Je moet keuzes maken wanneer je topsport beoefend. Ik rij veel kilometers, en het thuisfront moet het er natuurlijk ook mee eens zijn. Ik doe gewoon wat ik écht leuk vind en krijg daar gelukkig de nodige support bij van mijn vrouw en dochter”, legt Chris uit.

Kun je vertellen welke Garmin producten je op het water gebruikt en waarom je voor Garmin kiest?

“Ik gebruik de GPSMAP® 8412xsv, de Panoptix™ PS30 en de LiveScope. Ik ben ontzettend blij met de gebruiksvriendelijkheid van Garmin. Alles werkt duidelijk en overzichtelijk. De producten zorgen voor mijn ‘vissnelheid’. Zo kan ik eigen waterkaarten maken en me dus thuis al verdiepen en voorbereiden. Daarnaast vind ik het ook heel prettig dat Garmin producten betrouwbaar zijn en een opvallend en strak design hebben, zonder al te veel poespas”, vertelt Chris. 

Zijn er producten die je inmiddels al niet meer kunt missen?     

“Jazeker, dat zijn de LiveScope en de Sideview. Met Sideview kun je naar links en naar rechts kijken, wat je veel meer informatie geeft over wat er zich onder water allemaal afspeelt. Het is mooi om te zien hoe snel de productontwikkeling is gegaan. Vroeger keek je naar een soort Tetris spelletje, haha. Overigens geeft het gebruik van deze producten absoluut geen visgarantie. Je kunt gewoon nog beter je werk doen! En je moet het leuk vinden om de producten te gebruiken en je er in te verdiepen natuurlijk”, legt Chris uit.

Vis je eigenlijk alleen, of ook veelal met anderen?

“Ik heb het geluk dat ik veel ruimte heb om mijn eigen tijd in te delen, zodat ik het vissen en het werk goed kan afwisselen. Dat maakt dat ik soms alleen op pad ben, maar ook wel regelmatig met vismaten. Vele weekenden ben ik op pad, om te trainen voor wedstrijden bijvoorbeeld, maar ook gezellig in een huisje met vrienden. De sport en privé zijn inmiddels met elkaar verweven en ik heb een toffe vriendenkring met vrienden die ook allemaal vissen. 

Mijn dochter gaat af en toe ook mee, en bekenden of kennissen. Dan pak ik natuurlijk de mooie momenten. Zij hebben er niets aan om in de kou of regen te zitten. Je moet het een beetje aankleden, er een mooie ervaring van maken. Alleen zo kun je het enthousiasme overbrengen op mensen die in eerste instantie niet zoveel met de sport hebben”, vertelt Chris. 

Zijn er favoriete spots, of wisselt dat?

“Ik rij gemiddeld 20.000km per jaar met mijn visboot achter de auto. Het wisselt enorm waar ik vis. Dit heeft ook te maken met de jaargetijden en dus ook temperatuur. In de winter gedragen vissen zich heel anders dan in de zomer. Je past daar de plekken waar je vist ook op aan. En natuurlijk vis ik de hele winter door!”, vertelt Chris enthousiast. 

En kun je iets vertellen over de soorten vis die je het liefst vangt?

“Ik vis graag op snoek, snoekbaars en baars. De roofvissen zijn gewoon het mooist, al hebben alle vissen hun charme natuurlijk. Maar in het roofvissen zit voor mij de meeste uitdaging”, legt Chris uit.

Zijn er prestaties gerelateerd aan het vissen waar je heel trots op bent en over wilt vertellen?

“Ik heb in de afgelopen jaren wat mooie titels op mijn naam mogen schrijven, maar dat vind ik eigenlijk niet zo belangrijk. Het is natuurlijk gaaf om een hele dikke vis te vangen, maar ik ben vooral trots als ik mijn dochter een mooie snoek zie vangen. Die voor haar dan natuurlijk heel erg groot is. Dat is echt zo’n mooi gevoel en maakt iets los. Dat is voor mij het mooie van de sport”, legt Chris enthousiast uit.

Corona gooit natuurlijk flink wat roet in het eten, maar kun je vertellen over de verschillende viswedstrijden waar je aan zou deelnemen dit jaar, en wedstrijden in het algemeen?

“De vissport is een belangrijk onderdeel in mijn leven. Wedstrijden horen daar gewoon bij. Gelukkig staat mijn vrouw hier 100% achter. Dat helpt. Soms moet ik dingen laten, verjaardagen of feestjes, om fris op een wedstrijd te kunnen staan of om te gaan trainen. Ik neem mijn sport heel serieus.

In 2000 ben ik begonnen met wedstrijden, dus ik draai al een tijdje mee. Ben daar langzaam in gegroeid, je kunt ook heel veel van wedstrijden en van je fouten leren. Het leuke is dat je tijdens wedstrijden jezelf kunt meten aan anderen. Daarnaast is moeder natuur gewoon de baas, op een wedstrijddag is alles anders, hoe goed je jezelf ook hebt voorbereid. 

Meestal ben ik 7 weken of meer in het jaar op pad voor wedstrijden. Dit jaar is dat natuurlijk anders, maar dat zijn onder andere de World Crank Cup, Luremaster, WPC en de Predator Tour. Helaas heeft dit jaar alleen de Crank Cup doorgang gevonden, in verband met corona”, vertelt Chris.

Vertel eens Chris, heb je nog ambities voor de toekomst? 

“Ik wil vooral lekker genieten en naar de wedstrijden kunnen toeleven. Het is een rare tijd, met corona. Heb er best wel mee gezeten dat de wedstrijden niet doorgingen. Dus daar kijk ik weer ontzettend naar uit. Ik heb het goed en ben gezond. Dat is het belangrijkste. En zolang je ergens fanatiek mee bezig bent en daar passie voor hebt, komt er vanzelf iets op je pad.

Dromen? Dan zou ik wel naar Amerika willen om daar wedstrijden te vissen. Dat is een hele andere wereld”, legt Chris uit.

Dankjewel voor jouw inspirerende verhaal! Wil je nog iets kwijt?

“Ik vind het fijn dat ik bij een club zoals Garmin zit. Ik voel me daar goed bij, en het brengt me veel. Garmin groeit feitelijk gezien met mij mee! Het is ontzettend gaaf om producten uitgebreid te kunnen testen en gebruiken”, sluit Chris af.

Wil je meer verhalen uit de vissport lezen zoals die van Chris? Ga dan naar het inspirerende verhaal van Garmin Prostaffer Vincent Tobe of ga mee op visavontuur met heuse ‘visinfluencer’ Rocky van Duijvenvoorde!