Hardlooptips-sportinfluencer-japke-janneke

Hardlooptips van sportinfluencer Japke Janneke

Waarom loop jij hard? Er zijn verschillende motivaties waarom je kan besluiten om te hardlopen. Voor ontspanning, voor het opzoeken van je grenzen, om even heerlijk je hoofd leeg te maken of omdat je een doel hebt dat je wilt bereiken. Wij spraken met sportinfluencer Japke Janneke over haar hardloopambities, hardlooptips en hoe Garmin hier een bijdrage aan levert.

1. Waarom loop jij hard?

2. Wat is jouw ultieme tip voor mensen die willen beginnen met hardlopen?

Japke Janneke: “Sport is altijd al heel belangrijk in mijn leven. Tot mijn 18e heb ik aan topsport (langebaan schaatsen) gedaan. Vervolgens ging ik studeren en werken en had ik weinig tijd om mijn schaatstrainingen te doen. Wel wilde ik heel graag blijven sporten en ik miste de uitdaging. Ik ontdekte toen dat hardlopen eigenlijk ideaal was. Het kan altijd en overal. Het kost weinig tijd en je hebt niet zoveel nodig om te gaan. Daarnaast kun je jezelf binnen het hardlopen snel verbeteren en uitdagen. Je kunt doelen stellen en hierdoor blijft het leuk.”

https://www.instagram.com/p/CA5troEHaXS/

3. Wat is jouw ultieme tip voor gevorderde hardlopers om nieuwe records te behalen?

“Begin rustig en stel kleine, haalbare doelen! Eén van de meest gemaakte fouten is te snel van stapel lopen. De eerste rondjes gaan misschien makkelijk, maar probeer jezelf te remmen en je lichaam te laten wennen aan de schokbelasting van het lopen. Door dit rustig op te bouwen, een rustdag te nemen na je training, voorkom je vervelende blessures en kun je veel langer blijven genieten van het lopen.”

4. Wat is jouw ultieme tip voor gevorderde hardlopers om nieuwe records te behalen?

Japke Janneke: “Varieer in je trainingen! Ik werd zelf pas veel sneller, toen ik meer ging variëren in mijn trainingen. Ik sloot aan bij een loopgroep, deed baantrainingen, intervaltrainingen, viaducttrainingen en rustige duurlopen. Doordat ik veel meer in verschillende zones ging trainen, werd mijn lichaam meer uitgedaagd. Ik werd een stuk sneller en ging mooie records lopen.”

https://www.instagram.com/p/B_xZwftnl-l/

5. Op welke manier draagt jouw Garmin horloge bij aan jouw sportieve prestaties? Hoe gebruik je hem?

“Op dit moment gebruik ik de Forerunner 945 en ik vind dit een heel fijn horloge om mijn trainingen bij te houden. De Forerunner is gekoppeld aan TrainingPeaks. Mijn trainers zetten daar mijn trainingen in en dit wordt automatisch gesynchroniseerd met mijn horloge. Hierdoor hoef ik alleen maar op start te drukken en kan ik mijn training afwerken.”

“Verder houd ik mijn rustpols bij doordat ik het horloge altijd draag”, gaat Japke Janneke verder. “De rusthartslag vertelt mij veel over mijn fitheid. Als ik ziek ben of vermoeid, is mijn hartslag in rust namelijk wat hoger. Verder kan ik mijn slaapgegevens inzien. Dit is natuurlijk ook belangrijk in het herstel na trainingen. Het horloge houdt tevens mijn VO2max bij, geeft aan hoe mijn trainingsstatus is en wat de impact van een bepaalde training op mijn lichaam is. Het geeft me zoveel informatie. Dit is niet alleen heel nuttig, maar ook leuk om bij te houden.”

6. Welke functie op jouw Garmin horloge gebruik je het meest?

“Vooral mijn hartslag en mijn trainingsstatus vind ik fijn om bij te houden. Hiermee kan ik goed in de gaten houden hoe fit ik ben en of ik toe ben aan een dagje extra rust.”

Meer weten over onze hardloophorloges? Bekijk dan onze pagina met alle Garmin forerunner hardloophorloges.