Daan Verbruggen Garmin Pro-Staffer

Daan Verbruggen: het vissen is mij met de paplepel ingegoten!

Daan kon eigenlijk niet anders dan visser worden. Al zolang hij het zich herinnert werd er gevist om hem heen. Opa’s, oma’s, oom en ouders. Het vissen is hem letterlijk met de paplepel ingegoten! Nu vist hij met grote regelmaat wedstrijden en is hij onderdeel van het Garmin Pro Staff team. Wij spraken Daan over zijn passie, Garmin apparatuur en nog veel meer.

Daan, vertel eens, wanneer ben je eigenlijk begonnen met vissen?

“Ik vis al zolang ik mij kan herinneren, bij ons in de familie was het heel normaal. Die paplepel he, haha. Buiten dat het voor mij een uitlaatklep is zit er ook een soort van jagersinstinct in mij. Ik probeer echt te denken als een vis!”

Daan Verbruggen Garmin Pro-Staffer

Wat vind je er zo leuk aan?

“Het is heel erg interessant om te zien waarom ze op een bepaalde manier reageren en waar en waarom ze zich schuil houden. Het is en blijft gewoon een uitdaging om ze te vinden en tot aanbijten te verleiden. Keer op keer. Dat zal mij nooit gaan vervelen!”

Wat doe je eigenlijk naast het vissen?

“Naast het vissen vind ik het leuk om te fotograferen maar ik ben ook gek van voetbal en rij graag een stukje op mijn motor. Verder vind ik het erg leuk om met mijn boot bezig te zijn, of dat nu is om dingen aan te passen of om te varen. Ik heb ook nog een zelfstandig bedrijf waarbij ik georganiseerde vistrips aanbiedt en een shop waarin je van alles en nog wat kunt krijgen voor je boot en trailer.”

Welke Garmin apparatuur gebruik je voor het vissen?

“Op mijn boot zit een breed scala aan Garmin apparatuur. Zo heb ik bijvoorbeeld een GPSMAP8412XSV in de punt en een GPSMAP8410XSV op het console, beide worden gevoed door een Panoptix Livescope en een GT54UHD transducer. Hiermee zijn alle vormen van weergave wel gedekt en is er voor de rovers geen ontkomen meer aan want vinden zal ik ze! 

Buiten de dieptemeter apparatuur maak ik ook gebruik van de Garmin Virb Ultra camera om de mooiste momenten vast te leggen en de sinds kort uitgekomen elektromotor Force wat ook echt een absolute topper is! Dat is de reden waarom ik zoveel vertrouwen heb in Garmin. Deze elektromotor, dit is het eerste model waar Garmin mee uitgekomen is, en het is direct al een topper!”

Daan Verbruggen Pro Staffer

En waarom is je keuze op Garmin gevallen?

“Ik heb verschillende apparatuur gehad maar uiteindelijk ben ik overgegaan naar een netwerk van Garmin. Puur omdat deze apparatuur een zeer nauwkeurig beeld geeft van wat er onder water gebeurt. Met een Panoptix systeem of de Livescope vind ik dat Garmin de concurrentie ver voor blijft. Tel daar nog eens bij op dat het gebruikersgemak echt geweldig is. Ik zou geen andere apparatuur willen hebben op het moment!” 

Welke producten kun je absoluut niet missen? 

“Vroeger hadden we een hengel en daar liepen we mee naar de waterkant. Meer had je niet nodig! Maar er was natuurlijk ook niet meer, haha. Buiten natuurlijk al het hengelsport materiaal dat steeds innovatiever en mooier is geworden zou ik niet meer buiten mijn boot en apparatuur kunnen. Wat zou je bijvoorbeeld midden op het Haringvliet of Hollandsch Diep moet doen zonder Garmin apparatuur op je boot?!”

En als je vist, vis je dan alleen of met anderen?

“Beide, ik heb geen moeite om alleen op pad te gaan en doe dat ook erg veel. Je kunt dan toch je eigen ding doen en veelal dingen uitproberen die je anders niet doet. Natuurlijk is het wel leuk om bepaalde momenten met iemand te delen. En een beetje competitie aan boord maakt het ook allemaal wel spannend toch?!”

Op welke plekken vis je het liefst?

“Mijn voorkeur zal altijd uitgaan naar het grote water. Denk daarbij aan bijvoorbeeld aan het Hollandsch Diep of het Haringvliet maar ook zeker onze grote rivieren zoals de Waal, de Lek, Maas, Merwede noem maar op! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik nooit op wat compacter water kom, maar het grote en wilde water trekt mij nu eenmaal meer omdat ik vind dat daar een grotere uitdaging ligt.”

Welke soorten vis vang je het liefst?

“Ik ben helemaal gek van roofvissen en dat is ook wat ik bijna alleen maar doe. Soms wil ik nog wel eens op karper vissen omdat ik dat vroeger ook altijd gedaan, heb maar verder ligt mijn passie echt bij de rovers. Vissen als baars, snoekbaars, snoek en af en toe roofblei hebben mijn meeste aandacht. Puur vanwege de vaak instinctieve en explosieve aanbeten, dat werkt echt verslavend. Ik ga ook nog wel eens vissen in het buitenland maar ook daar is het altijd op roofvis.”

Op welke prestatie gerelateerd aan vissen ben je het meest trots?

Ik ben trots op het punt waar ik nu sta! Ik heb in de loop der jaren ontzettend veel tijd geïnvesteerd in mijn visserij en dat heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Ik heb ontzettend veel ervaring in technieken maar ook in waterkennis opgedaan, iets wat van essentieel belang is om tot mooie vangsten te komen. 

Natuurlijk ben ik ook trots op de wedstrijden en toernooien die ik gewonnen heb, maar dit zijn ook vaak momentopnames. Waar ik verder trots op ben is het aantal vismaten die ik in de loop der jaren heb opgebouwd. Bij hen kan ik een gerust hart mijn “geheimen” kwijt. En dat is veel waard!”

Kun je iets vertellen over de wedstrijden waar je aan mee hebt gedaan en aan meedoet?

“Ik heb ontzettend veel meegedaan aan wedstrijden en dat heeft echt een bepaalde aantrekkingskracht. Het is toch een beetje een competitiedrang en het blijft nu eenmaal leuk om jezelf te meten met collega’s. 

De laatste jaren ben ik wat selectiever in welke wedstrijden ik vis want het worden er steeds meer en het kost allemaal erg veel tijd. Zeker als je mee wilt vissen in de top zul je ook vaak voor moeten vissen zodat je al wat meer informatie hebt over waar de vis zich bevindt bijvoorbeeld. 

Wedstrijden als de Predatortour, Cranckcup, Skills and Stripes en nog enkele losse roofviswedstrijden, daar ben ik vaak wel te vinden!”

Wat zijn je ambities voor in de toekomst? Welke vis zou je bijvoorbeeld nog weleens willen vangen of op welke plek?

“Ik heb niet echt bepaalde ambities, maar ik vind het belangrijk om mijn kennis te blijven uitbreiden op het gebied van technieken. Omdat je jezelf hierdoor altijd een stap naar voren brengt. Stilstaan is tenslotte achteruitgang, haha! 

Ik heb vorig jaar een van mijn target vissen in het buitenland weten te vangen op Costa Rica. Dit was een roosterfish. Die stond hoog op mijn lijst! Een mooie grote Peacock Bass staat ook nog steeds op mijn to-do-list en dat gaat er ook nog wel van komen, zeker weten!”

Wil je nog iets delen met onze Garmin gebruikers? 

“Zeker, dat ik trots en dankbaar ben dat ik deel uit mag maken van het Garmin Pro-staff team en dat ik hoop dat Garmin buiten de nu al zeer uitgebreide apparatuur nog veel meer mooie dingen zal ontwikkelen in de toekomst”, vertelt Daan enthousiast